چسب چیست ؟
چسب چیست ؟ چسب ماده ای چسبنده است که برای اتصال قطعات مختلف استفاده می گردد. چسب ها عموما به صورت مایع هستند و با انتخاب یک چسب مناسب، قطعاتی از جنس های مختلف به یکدیگر متصل می گردند. مقاومت چسبکاری به دو عامل چسبندگی سطوح چسبکاری و نیروی بین مولکولی چسب انتخاب شده، وابسته است.
تاریخچه چسب :
پس از آنکه دانستیم چسب چیست به معرفی تاریخچه آن میپردازیم. نخستین چسب از ماده صمغ درخت به دست آمد. پس از استفاده از چسب و افزایش جذابیت آن، بشر به کشف چسب های جدید ترغیب شد و به مرور زمان چسب های با کاربرد بیشتر همچون موم، سریشم و … به دست آمدند. سپس چسب هایی از شاخ، سم، استخوان و پوست حیوانات و ماهی ها که به نسبت بخش گسترده تری از نیاز های انسان را برطرف می نمود، به دست آمد و تا اوایل قرن 19 چسب های طبیعی با افزایش خلوص بهبود داده میشد.
امروزه چسب های شیمیایی به وفور در دنیا توسعه یافته است و توسط چسب انواع فلزات سبک، ورق ها، لوله ها، چوب، چرم، پلاستیک ها و … به یکدیگر متصل می گردند.
انواع چسب :
دسته بندی های مختلفی برای انواع چسب ارائه شده است. چسب ها در دو گروه کلی طبیعی و مصنوعی و با زیر گروه های متنوع تری تقسیم بندی می شوند که در اینجا ما نیز به یکی از رایج ترین گونه های آن می پردازیم.
-
چسب حیوانی :
این چسب از نوع چسب های طبیعی می باشد. این چسب ها بیشتر در زمان گذشته استفاده می شدند، ولی همچنان در برخی از حرفه ها مانند صحافی کتاب و اتصال چوب در نجاری ها به صورت سنتی استفاده می گردد. مهمترین چسب های حیوانی عبارتند از :
- چسب استخوان
- چسب ماهی
- چسب سم گوسفند
- چسب کازئین ( از شیر )
- چسب آلبومین ( از سرم خون )
- لاک (از نوعی حشره به نام قرمزدانه)
-
چسب گیاهی :
انواع چسب گیاهی نیز از نوع چسب های طبیعی می باشد و امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. مهمترین چسب های گیاهی عبارتند از :
- نشاسته
- دکسترین
- سریشم
- صمغ
- سقز
- رزین کاج
- لاتکس ( لاستیک طبیعی )
- سلولوز متیل
- موگلیاژ
-
چسب حلال :
این نوع از چسب غالبا با سطوح اتصال واکنش شیمیایی داده و سطوح مورد نظر را در یکدیگر حل نموده و به نوعی به یکدیگر جوش می دهد. دو نوع رایج این گروه عبارتند از:
- بوتانون
- دیکلورمتان
-
چسب مونومر مصنوعی :
مونومر ها اجزا تشکیل دهنده پلیمر ها هستند که هنوز عمل پلیمریزاسیون روی آنها انجام نشده است. مهمترین چسب های مونومری عبارتند از:
- اکریل نیتریل
- سیانوآکریلات
- آکریلیک
- رزور سینول
-
چسب پلیمر مصنوعی :
این چسب ها حاوی پلیمر هستند و این پلیمر ها در دمای بالا به صورت روان درآمده و گاه با حلال های مناسب حل می شوند و گاه در حلال ها متورم می شوند و به صورت رشته هایی از مواد یکسان در کنار هم توسط پیوند های قوی کوالانسی که دارند شکل می گیرند. در نهایت با افزودن تثبیت کننده ها و واکنش دهنده های مناسب عرضه می گردند. رایج ترین چسب های پلیمری عبارتند از:
- رزین های اپوکسی
- بتونه اپوکسی
- اتیلن وینیل استات
- رزین فنل فرمالدئید
- پلی آمید
- پلی استر
- پلی پروپیلن
- پلی سولفید
- پلی اورتان
- پلی وینیل استات (PVA)
- پلی وینیل کلراید (PVC)
- پلی وینیل پریرولیدون
- سیمان لاستیکی
- سیلیکون
- پلیمر اصلاح شده سیلیسی
- کوپلیمرهای اکرلیک استایرن